3 грешки в изгражадaнето на Landing pages.

3 грешки в изгражадaнето на Landing pages.

През последните  две години и половина създаването на лендинг страници се превърна в едно от любимите ми dev. занимания.

Доста често хората, които създават своите рекламни кампании ги подценяват или не обръщат достатъчно внимание къде точно отвеждат потребителите. Преди да започна с тази моя малка „страст“ нека първо да си припомним и обясним: Какво всъщност са Лендинг страниците и с какво ни помагат?

Лендинг страницата (landing page) е един от основните и може би от най-важните компоненти за изграждането на една дигитална кампания.
Това е допълнително създадена страница или микро сайт на вашият уеб сайт, която обикновено се поставя в линк /бутон във вашата ( Facebook) кампания – Виж повече/ Научи повече/ Запази сега. Целта е потребителя да достигне до нея след като кликне на вашата дигитална реклама.
До тук звучи доста лесно,  имаме реклама, която има за цел да ни накара да извършим някакво действие – купи сега, разгледай, абонирай се, виж повече (доста често използван call to action), но какво се случва когато потребителя от рекламата попадне на нашият сайт, как да го задържи, какво гледа той и даваме ли му правилната информация?
Първо ще обърна внимание на едни от основните грешки, които често допускаме при създаването на лендинг страници.

Грешка1: Използване на чуждо съдържание.
Най-честите грешки, които срещам в лендинг страниците е огромния набор от изображения. Тук говорим за над 5 -10 броя изображения, които не са само на продукт/услуга, която е в кампанията. Повечето от които са свалени безплатно от сайтове т.е. чуждо съдържание, което се опитваме да се приближава максимално до нашето.
Много по-добре и много по-ефективно би било ако вашият лендинг пейдж има по-малък набор от изображения – 2 до 5, но да са изцяло на продукт, услуга или от събитие, което рекламирате в момента.
Не е нужно да препълните страницата със снимков материал, защото искате да изглежда привлекателно и да е шарено или да има интересен дизайн. Тук ние трябва да се фокусираме изцяло върху вашият продукт – това което рекламирате в момента!
А още по прекрасно би било ако разполагате с ваше (фирмено) видео съдържание!


Грешка 2 : Твърде много текст малко информация ?!
Неправилно структуриране на страницата и препълване с прекалено много информация, която не ни е полезна.
Пренасищането с твърде много информация и голямото скролване ( над 3 -4 скрола ) на страница вещае напускане без достигане до желания call-to-action, който сте оправили към потребителя. Трябва да съобразите това, че клиентът ще попадне на вашата страница и ние не знаем с какво време разполага той, дали е в градския транспорт, дали си пие кафето,  дали има 5 минути почивка или може да си  отдели поне 30 мин. Вашето съдържание трябва да е кратко и ясно. Много често текстовете са препълнени с информация или описания, които са излишни, а понякога се дава и информация за много продукти/услуги, които пък не са включени в рекламната кампания.
Не слагайте съдържание, което и вие не бихте си отделили време да прочетете!


Ето пример за грешно подаване на инфромация в лендинг пейдж:

Преди няколко седмици попаднах на реклама за безплатен очен преглед при закупуване на диоптрични очила, които са с 40% отстъпка.
В рекламата имаме бутон виж повече и от там  попадам на Лендин страница, където намираме информация за над 10 вида марки диоптрични очила, но също така виждаме и намаления на слънчеви очила  -10%, намаления на спрейове за почистване на очила и още доста продукти с % отстъпка. Скролвам и виждам над 20 различни продукти и категории, които в момента не ме интересуват, a трябва да стигна до офертата за безплатен очен преглед.

*Съвет : Отделни Landing страници за различните кампании! Не е нужно да наблъскаме всичко, което е на промоция в една страница, шанса да загубим потенциалния клиент е много по-голям!

Какво би трябвало да се случи :

Попадаме на реклама, която гласи, че при безплатен очен преглед можем да закупим диоптрични очила с 40%  намаление. Виж повече бутон, който ни отвежда на лендинг страница на сайта, в която трябва да получим правилно структурирана следната информация: Не повече от 4 -5 вида диоптрични очила, кратко описание на техните бенефити, характеристики, цветове на рамките, цени.
Информация защо е нужен очен преглед: Какво представлява?  Как се извършва ? Кой ще го извърши – информация за очения лекар– лично представяне и директна връзка за контакт с него/нея.
Бутон запази час / обади се / вземи своя безплатен очен преглед!
(Тук можем да добавим опции за записване чрез имейл. Телефонно обаждане, чат в месинджър през сайта. )

Грешка 3: Неправилно използване на менюто в сайта

Доста често виждам сложено меню/навигация на лендинг страницата, която да ни отвежда до други страници по сайта. Защо е грешно?
Всъщност изпозлването на навигация в лендинг пейджа не е грешно, даже би помогнало много бързо и лесно да ориентираме потребителя къде да отиде. За съжаление доста често попадам на страници чието меню не ни навигира за целите на кампанията, а ни препраща към основния сайт или по страници, които изобщо не са включени в кампанията.
Когато попаднем на страница, в която трябва да направим покупка/обаждане/ запазване на час/ събитие/ билети и тн. ние тряба да видим точно тази информация, която ни интересува.
Отново пример с рекламна кампания, попаднах на нея пролетта:
Реклама за климатици на конкретна марка с отстъпка, която отвежда на лендинг страница, но менюто ни препраща и към: термопомпи, вентилации, аксесоари за климатици, а част от тях излизат и като най-продавани/ желани продукти.
Хубаво е да ограничим менюто или да създадем малък лендинг сайт, който да ни навигира само за целите на кампанията за да не попадаме на излишна информация, която би ни накрала да напуснем сайта или да ни разсее от крайната цел – покупка!
Направете меню за целите на кампанията!

Разбира се дизайнът и текстовото съдържание също са много важни, но за тях ще ви споделя следващите седмици!

Ако статията ти харесва можеш да я споделиш с твоите приятели!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.